Bezienswaardigheden

Kahler Asten

De “Kahler Asten” wordt ook wel de vader van de Sauerlandse bergen genoemd, omdat hij 841.5m hoog is. Het is de meest bekende en meest bezochte berg van Noordwest Duitsland en het middelpunt van Hoogsauerland, 5km van Winterberg vandaan. Je kunt er wandelroutes lopen, er is een heideleerpad, een uitzichttoren met weerstation, een klein natuurmuseum en een infocentrum. Vanaf de uitzichttoren op 862m heb je een fantastisch uitzicht over het Sauerland en het Wittgensteiner Land. De Lennebron is er ongeveer 200m vandaan. Meer info is te vinden op: www.kahlerasten.de

Ruhrquelle

De Ruhr, waarnaar één van de belangrijkste industriegebieden van de wereld naar vernoemd is, ontspringt op de Ruhrkop ten noorden van Winterberg. De bron ligt boven de parkeerplaats “Ruhrquelle”. aan de Winterberg-Küstelberg straat op een hoogte van 666,5m. De Ruhr heeft een lengte van 217km en mond in de Rijn bij Duisburg-Ruhrort uit.

Lennequelle

De Lenne ontspringt op de Kahler Asten. Er komt de ene keer wel water uit de bron, de andere keer niet. Dit gebeurt geheel onafhankelijk van het weer. De bron ligt op 830m hoogte en is daarmee de hoogst gelegen bron van Nordrhein-Westfalen. De Lenne, de grootste zijrivier van de Ruhr, heeft een lengte van 128km en baant zich een weg door het westelijk deel van het Sauerland. De lenne mondt uit bij Hohensyburg in de Ruhr.

St. Jakobus Kerk Winterberg

De kerk is aan de heilige Jakobus geweid. Hier namen de pelgrims rust bij hun pelgrimtocht naar het graf van de apostel in Santiago de Compostela, Spanje. De kerk werd in 1225 of nog eerder opgericht. De kerk werd in 1796 helemaal opnieuw opgebouwd in de huidige staat, na twee keer afgebrand te zijn geweest in 1759 en 1791. De oudste gedeeltes van het altaar stammen uit het begin van de 18e eeuw. De nog oudere apostelfiguren aan de wanden zijn van het in 1803 opgeheven kloostergemeenschap.

St. Georg Springschans

Op een hoogte van 733m werd in 1959 de springschans gebouwd. De hoogte van de schans is 55m en het verspringrecord staat op dit moment op 89.5m. Direct naast de springschans staat de eerste snowboard springschans van Europa. De schans is dagelijks geopend. Meer info: www.sk-winterberg.de