Duiken

Het is eigenlijk bijna niet bekend dat je ook kunt duiken in de meren van het Sauerland. Tenminste mij was het niet bekend. Je kunt o.a. duiken in de volgende meren: Diemelsee, Biggesee, Möhnesee, Sorpesee, Edersee, Bergsee bij Messinghausen en de Schiefergrube Christine bij Willingen.

Duiken in Diemelsee

In de buurt van Willingen ligt de Diemelsee waar relatief weinig gedoken wordt. De toegang tot het meer bevindt zich in een kleine bocht en is vanaf de straat moeilijk te bereiken. Omdat hier maar weinig duikers zijn is het zicht onder water erg goed. Je kan er verschillende soorten vis tegenkomen van baarzen tot aan snoeken. Om hier te mogen duiken hoef je jezelf niet aan te melden.

Biggesee

Bij de Biggesee zijn twee duikplaatsen. Om te mogen duiken bij de voormalige steenbreuk van de Bigge moet je jezelf eerst aanmelden bij de duikclub. Je kan hier o.a. steile rotswanden bewonderen en talrijke vissoorten. Er mag alleen zondag morgen en zondagmiddag gedoken worden. Bij de Biggetalsperre zijn ook duikplaatsen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. Je kunt hier duiken naar de ondergelopen dorpen.

Möhnesee

In de Delecker bocht is een duikplaats die het hele jaar geopend is. Je mag hier zelfs s’nachts duiken. In de zomer is het goed vertoeven aan de oever die aan de duikplaats grenst. Onderwater is een steenbreuk en zijn er vele verschillende vissoorten te bewonderen. Het zicht kan wel erg afnemen wanneer er een sterke regenval is geweest.

Sorpesee

De Sorpesee heeft twee duikplaatsen, die afhankelijk van het feit of het zomer of winter is, gebruikt kunnen worden. De winterduikplaats is meer voor gevorderden geschikt. De zomerduiktplaats is zowel voor beginners als gevorderden aantrekkelijk. Zomers kan het er wel druk zijn, want het wordt ook gebruikt door duikscholen. Een nadeel is wel dat je moet betalen om hier te mogen duiken.

Edersee

Hier kan je niet alleen veel verschillende vissoorten bewonderen, maar ook een gezonken dorp. Er zijn twee duikplaatsen. De eerste bevindt zich dicht bij het gezonken oude dorp. De tweede duikplaats is historisch niet interessant, maar je treft er wel veel verschillende vissoorten.

Bergsee bij Messinghausen

Het is een erg interessant duikgebied dat in de buurt van het stadje Brilon ligt. Het water van de voormalige steenbreuk is zeer helder, maar ook heel erg koud. Dus ervaring met koudwaterduiken is een vereiste om hier te kunnen duiken. Je kan tot wel 45 meter diep duiken. Op de bodem kan je een militaire boot tegenkomen en ook een vrachtwagen. Maar het mooie aanzicht van de steenbreuk is zeer de moeite waard. Je moet je wel eerst aanmelden en betalen voordat je mag duiken.

Schiefergrube Christine

Eén van de meest interessante duikspots is de Schiefergrube Christine bij Willingen die in 1971 werd gestopt en toen is ondergelopen. Het duiken in het donker met lampen is natuurlijk al een aparte ervaring. Daarnaast kan je hier oude relekwieën van de bergbouw vinden. Je mag hier alleen duiken na aanmelding en onder begeleiding. Alleen als je zelf een opleiding hebt waardoor je gekwalificeert bent om in grotten te duiken, mag je alleen duiken.