Wandelen

Wandelen in Winterberg?

Hieronder hebben wij voor u enkele mooie wandelroutes door Winterberg uitgestippeld. Voor korte of lange wandelingen bent u ook in Winterberg op het juiste adres.

Bergwanderpark Sauerland

Met zeven gecertificeerde “Qualitatswegen Wanderbares Deutschland” heeft het Bergwanderpark Sauerland een aanbod dat uniek is voor heel Duitsland. Het park bestaat uit een fijnmazig wegennet. Hierdoor kun je een route in één dag lopen en hoef je er niet meerdere dagen over te doen. Je kunt heel gemakkelijk kiezen tussen de routes die je wilt lopen, want er is een goed breng- en afhaalsysteem. Veel gastgevers hebben speciale aanbiedingen voor wandelaars.
Meer info: http://www.bergwanderpark.de/

Winterberger Hochtour

De “Winterberger Hochtour” staat symbool voor het bergop en bergaf van het zwingende landschap rondom het vakantieoort Winterberg. De route gaat over de hoogste bergen van het Hoogsauerland, die allemaal hoger zijn dan 800m, namelijk de Astenberg (840m), de Clemensberg (838m), Langenberg (843m), de Ziegenhelle (815m). De route verbindt de omringende dorpen van de Winterberger hoogvlakte met elkaar en is de hoogste wandelroute van Westfalen. De route begint en eindigt op de Kahlen Asten, maar je kan overal beginnen met de route. De route biedt uitstekende bezienswaardigheden op zowel cultureel als natuurlijk gebied. De lengte van de route is 82km en het hoogte verschil is 2200m.

De “Winterberger Hochtour” bestaat uit de volgende 10 etappen:
1. Van Winterberg naar de Kahlen Asten, ongeveer 4,5km en 180m hoogteverschil.
2. Van Kahlen Asten naar Grossen Bildchen, ongeveer 6,8km en 70m hoogteverschil.
3. Van Grossen Bildchen naar Siedlinghausen, ongeveer 8,9km en 100m hoogteverschil.
4. Van Siedlinghausen naar Niedersfeld, ongeveer 6,3km en 220m hoogteverschil.
5. Van Niedersfeld naar Hildfeld, ongeveer 12,1km en 400m hoogteverschil.
6. Van Hildfeld naar Elkeringhausen, ongeveer 6,2km en 130m hoogteverschil.
7. Van Elkeringhausen naar Züschen, ongeveer 14,1km en 500m hoogteverschil.
8. Van Züschen naar Mollseifen, ongeveer 12,8km en 350m hoogteverschil.
9. Van Mollseifen naar Hoheleye, ongeveer 7,4km en 220m hoogteverschil.
10. Van Hoheleye naar de Kahlen Asten, ongeveer 6,8km en 250m hoogteverschil.

Hochsauerland-Höhentour

De “Hochsauerland-Höhentour kan je in slechts zes dagen te voet afleggen. Met de fiets doe je er ongeveer 2 of drie dagen over. Je kan door de “Fickel-Tünnes”, het geheim van de “Fitterkisten” ontrafelen of de bergbouwgeschiedenis. Verder vindt je er onderweg Kloosters, galgenplaatsen, gerechtsplaatsen, de legendarische “Heidestrasse”, bronnen, etc…

Hochheide, Kahlen Asten 5km

De sparren komen hier normaal gesproken niet in de natuur voor. Alle sparren hier zijn door mensen. Vanaf het begin van de 19e eeuw is begonnen met het aanplanten van sparren. Vroeger lieten de arme boeren hun vee hier grazen. Daardoor werd de heide steeds groter en konden er geen nieuwe jonge bomen meer groeien. Vandaar dat men is begonnen met de aanbouw van sparren. Vanaf 1965 is de heide beschermd natuurgebied geworden. De heide bestaat voornamelijk uit: Bosbessen en Dopheidekruid. Verder zijn er verschillende keukenkruiden op de heide uitgestrooid en die groeien er nu ook.

Waldpark Helletal & Kurpark Winterberg

Groffe steile stenen wanden met wild aangroeiende vegetatie, watervallen en rivieren. Het is een landschap met een bizarre schoonheid. Het Helledal in het natuurpark Rothaargebergte is een echt natuurlijk schouwspel. Dit gebied is helemaal onaangetast door mensen. En dat zal ook zo blijven. Daarom heeft dit gebied een grote aantrekkingkracht voor wandelaars en mensen die rustig een ommetje willen maken. Het vertrekpunt voor de wandeling door spelonken, over bruggen en door het Helledal is het Kurpark Winterberg.

Hochheide “Neuer Hagen”, Niedersfeld/Hildfeld 6km

Het hoogheidelandschap “Neuer Hagen” is het grootste hoogheidegebied van Duitsland. Het ligt op ongeveer 800m hoogte en is in alle jaargetijden een geliefde plaats om naar toe te gaan.

Dumelweg 3,5km

Van het stadscentrum richting het treinstation – rechts naar de Orkestrasse afbuigen – de Landstrasse oversteken – omhoog naar de beneden Dumelweg – aan het einde links op de boven Dumelweg – over de Jakobusstrasse en daarna via de Bahnhofstrasse weer terug naar het stadscentrum.

Schmantelrundweg 4,5km

Van het stadscentrum richting de Haupstrasse rechtdoor, dan door de Wernsdorfer Strasse – aan de Ecke Postteich links naar de Schmantelrundweg/Hesborner Weg – rechts naar de Kapellenstrasse – over de Poststrasse weer terug naar het stadscentrum.

Silbeckeweg 8km

Van het stadscentrum naar de Poststrasse – rechtsaf naar de Nuhnestrasse afbuigen – rechtdoor over het wandelpad “Philosophenweg” – Silbeckehütte Günninghauser Strasse – Daubermühle – terug over de Günninghauser Strasse of met de lijnbus naar Winterberg.

Hesbornerweg 9,5km

Vanaf het stadscentrum richting de Poststrasse – links naar de Kapellenstrasse afbuigen – boven op de kop van de Hesborner Weg tot de “Denzer Hammer” – de B236 oversteken – rechts terug over de Günninghauser Strasse naar het stadscentrum van Winterberg.

Renauweg-Silbach

Vanaf het stadscentrum richting de Poststrasse – rechts naar de Nuhnestrasse afbuigen – rechtdoor over het wandelpad “Philosophenweg” – naar boven over de trappen in het woud naar het zwembad – rechts afbuigen naar de Fichtenweg – het wandelpad naar de camping volgen – de voetgangersbrug naar de grote parkeerplaats nemen – rechtdoor de Kurweg (Winterberg-Altastenberg-Elkeringhausen) tot afslag Renautal naar Minenplatz – over de golfbaan door het skigebied Büretal – Herrloh – Feldstrasse in Winterberg – over de straat Am Waltenberg terug naar het stadscentrum – of over de golfbaan links (als de weg sneeuwvrij gemaakt is) richting Silbach verdergaan – vanaf Silbach weer de lijnbus terug naar Winterberg.